Pekelvarkensvlees met honing-glazuur

Barbecueën is een geweldige manier om buiten te koken en te genieten van het mooie weer. Maar soms kan het lastig zijn om te bedenken wat je wilt bereiden op de grill. Voor dit recept hebben we gekozen voor varkensvlees dat eerst wordt gepekeld en daarna wordt voorzien van een heerlijk honing-glazuur. Het resultaat is een smakelijk gerecht dat perfect past bij een zomerse barbecue.

Weetje: Wist je dat varkensvlees al eeuwenlang een belangrijk onderdeel is van de barbecuecultuur? Vooral in de zuidelijke staten van Amerika is het een geliefd ingrediënt voor bijvoorbeeld pulled pork of ribs.

Ingrediënten:

  • 1 kilogram varkensvlees (bijvoorbeeld procureur of halskarbonade)
  • 1 liter water
  • 100 gram zout
  • 50 gram suiker
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels honing
  • 1 eetlepel Dijon mosterd
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • Olijfolie

Stappenplan:

  1. Meng het water, zout en suiker in een grote kom totdat het zout en suiker volledig zijn opgelost.
  2. Voeg de fijngehakte knoflook toe en roer goed door.
  3. Leg het varkensvlees in de pekel en zorg ervoor dat het volledig bedekt is met het pekelmengsel. Laat het vlees minimaal 4 uur, maar bij voorkeur een hele nacht, in de koelkast staan.
  4. Haal het vlees uit de pekel en dep het droog met keukenpapier.
  5. Meng de honing, mosterd, sojasaus, gerookt paprikapoeder, chilipoeder en zwarte peper in een kom.
  6. Bestrijk het vlees aan beide kanten met een dun laagje olijfolie.
  7. Verwarm de barbecue tot een temperatuur van ongeveer 175 graden Celsius.
  8. Leg het vlees op de grill en bak het aan beide kanten totdat het mooi bruin en gaar is, ongeveer 15 tot 20 minuten per kant.
  9. Bestrijk het vlees regelmatig met het honing-glazuurmengsel tijdens het grillen.
  10. Haal het vlees van de grill en laat het 5 minuten rusten voordat je het in plakken snijdt.

Calorieën en kosten: Dit recept levert ongeveer 6 tot 8 porties op. De geschatte calorie-inname per portie is ongeveer 400 tot 450 kcal. De totale kosten voor dit recept zijn afhankelijk van de prijzen van het varkensvlees en de overige ingrediënten, maar zullen naar verwachting rond de 15 tot 20 euro liggen.

Reacties zijn gesloten.